Οι ισχυρισμοί "υψηλής πρωτεΐνης" κυριαρχούν στις ευρωπαϊκές ετικέτες τροφίμων και ποτών. Η SafeEat εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων για τη συμμόρφωση, τη λειτουργικότητα και τις νέες καταναλωτικές απαιτήσεις.
Ανάλυση από τη SafeEat για την κυριαρχία των ισχυρισμών "υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη" στα τρόφιμα και ποτά
Οι καταναλωτές στην Ευρώπη δεν αναζητούν απλώς τρόφιμα που "γεμίζουν" — θέλουν προϊόντα με πρόσθετη αξία για την υγεία και την ευεξία τους. Στην καρδιά αυτής της τάσης βρίσκεται η πρωτεΐνη, και αυτό αποτυπώνεται έντονα στις ετικέτες τροφίμων με τη φράση “υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη” να κυριαρχεί.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση στη χρήση του ισχυρισμού, ιδιαίτερα:
Στα ποτά, με αιχμή τα ροφήματα γάλακτος (με απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή φυτικές πρωτεΐνες όπως μπιζελιού & σόγιας)
Σε προϊόντα που δεν σχετίζονταν παραδοσιακά με πρωτεΐνη, όπως:
επιδόρπια,
δημητριακά,
ζυμαρικά,
ψωμί,
ακόμα και έτοιμα ροφήματα καφέ
Σε μπάρες, σνακ και ροφήματα για ενεργούς καταναλωτές (active lifestyle)
Σύμφωνα με στοιχεία από την Circana & Mintel:
Το ενδιαφέρον αυξήθηκε ραγδαία μετά την πανδημία, με τη λειτουργικότητα να κυριαρχεί ως καταναλωτική απαίτηση.
Το 2024, 21% των Ευρωπαίων καταναλωτών θεωρούσαν την πρωτεΐνη βασικό κριτήριο επιλογής τροφίμων — το ποσοστό έφτασε το 39% στους κάτω των 35.
Εταιρείες όπως Grenade, Myprotein, Starbucks και Gü κυκλοφόρησαν προϊόντα με ισχυρισμούς υψηλής πρωτεΐνης.
Η δημοφιλία της πρωτεΐνης σχετίζεται με την ανάγκη των καταναλωτών για έλεγχο του βάρους, μακροχρόνια κορεσμό, υποστήριξη του μυϊκού συστήματος και υγιή γήρανση. Ειδικά:
54% αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη καθώς μεγαλώνουν
53% δηλώνουν ότι η πρωτεΐνη τους κρατά χορτάτους
44% τη συνδέουν με την απώλεια βάρους
Οι παραγωγοί και διανομείς πρέπει να είναι προσεκτικοί:
Στη χρήση ισχυρισμών: Χρειάζονται τεκμηρίωση και νομοθετική συμμόρφωση (σύμφωνα με τον Κανονισμό 1924/2006 για διατροφικούς ισχυρισμούς).
Στην επισήμανση: Απαιτείται ορθή αναγραφή πρωτεϊνικής περιεκτικότητας, πηγή και μέθοδος απομόνωσης.
Στην ανάπτυξη νέων προϊόντων: Με ισορροπημένη λειτουργικότητα και αποδεδειγμένα οφέλη.
Η SafeEat υποστηρίζει τις επιχειρήσεις που:
Αναπτύσσουν τρόφιμα με λειτουργικές ιδιότητες
Χρησιμοποιούν ισχυρισμούς “υψηλής πρωτεΐνης” στις ετικέτες τους
Ενδιαφέρονται για επισήμανση, νομοθεσία, συμμόρφωση & έλεγχο
Επικοινωνήστε μαζί μας: www.safeeat.gr/epikoinonia
Σας παρέχουμε μελέτη, ανάπτυξη, εφαρμογή και επιθεώρηση Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.